IP interkom sistemi, analog interkom sisteminin yerini alacak yeni nesi bir sistem olarak tanıtılmaktadır. Analog ve IP İnterkom arasındaki farkları ve IP İnterkom sisteminin yeniliklerinden bahsedecek olursak:
İletişim Protokolü
IP İnterkom sistemi, IP SIP (Oturum Başlatma Protokolü) protokolüne dayanmaktadır. Evrensel olarak standart bir protokoldür, bu nedenle farklı ülkelerdeki farklı tedarikçilerden farklı cihazlar da SIP protokolüne dayalı olduğu sürece birlikte çalışabilirler. Artık yeni cihazların çoğu, IP kamera, IP zil paneli, IP telefon, akıllı telefon vb. gibi IP/SIP sürümüne sahiptir. Bu terminaller veya yazılımlar, sunucu tabanlı veya yerinde IP PBX'e(*) kaydedilebilir ve bunlarla iletişim kurulabilir.
IP sisteminin bir diğer avantajı, terminallerin sisteme WAN portu veya WiFi gibi çok standart arayüzle bağlanabilmesidir. Dahili ağ için ekstra kablolamaya gerek yoktur. Bununla birlikte, analog interkom sistemleri belirli bir protokol altında çalışmaktadır. Ve bir markanın terminalleri, hepsi analog terminal olsalar bile, başka bir markanın diğer terminalleri ile çalışamayabilir. Ve bu terminaller WAN veya WiFi üzerinden bağlanamaz. Belirli kablolar (UTP veya DT8) ve konektörlerle bağlanmaları gerekir.
IP İnterkom Sistemi Daha Fazla Özellik İçerir
IP interkom sistemleri daha yeni ve pratik özelliklere sahiptir. Örneğin, IP İnterkom sistemleri sesle görüntülü aramada çift yönlü iletişime izin verirken, analog interkom sistemleri birimler arasında ses ve görüntü için çift yönlü iletişimi destekleyemez.
IP sistemi için video kalitesi, Ethernet ağı kararlı olduğu sürece, terminallerin mesafesine bakılmaksızın çok daha kararlıdır. Ancak analog interkom sisteminin görüntü kalitesi, mesafe daha uzun olduğunda daha da kötüleşecektir. Bu nedenle uzun mesafeli video aktarımı için video amplifikatörüne ihtiyaç vardır.
Analog İnterkom Sistemi Sınırlıdır
Analog sistemler için, yalnızca terminaller arasındaki mesafe sınırlaması yoktur, aynı zamanda daha fazla amplifikatör kurulmamışsa her birim için görüntülemede de sınırlama vardır. Ayrıca analog interkom sisteminde daireler arasında görüşme yapmak mümkün değildir.
Analog interkom sistemlerinin aksine IP interkom sistemleri, akıllı ev ile bütünleşik şekilde çalışabilirler.
*IP PBX, telefon uzantılarını genel anahtarlamalı telefon ağına bağlayan ve bir işletme için dahili iletişim sağlayan bir sistemdir. IP PBX, IP bağlantılı bir PBX sistemidir ve TCP / IP protokol yığınını kullanarak ek ses, video veya anlık mesajlaşma iletişimi sağlayabilir